Dacă

Daca stergi prezentarea dupa ce ai citit-o, vei avea un an de ghinioane!

Asa incepea un email primit si care nu era spam. Drept urmare, am zis ca nu mai e cazul sa astept pana la sfarsit, am iesit din prezentare si am sters emailul. Cu siguranta ghinionul va fi mai mic. Dar oare cat de „mai mic”? Ca sa pot face comparatia ar fi trebuit sa am referinta: citit prezentarea pana la capat, apoi sters imediat emailul si inregistrat toate evenimentele de pe parcursul anului ce va sa vina. Trebuie inregistrat totul, abia apoi, dupa 365 de zile (nici 2018, nici 2019 nu sunt bisecti, ci abia douazeci douazeci va fi bisect, deci avem mai putin cu o zi de inregistrat) sa tragem linie si sa stabilim care ce fel de eveniment a fost: ghinion, noroc, noroc, ghinion… Pentru simplitate, putem stabili o conventie digitala, asociind ghinionul cu cifra 1, iar norocul cu cifra 0. Am putea conveni si invers, dar subiectul „anului” este ghinionul. Bun. Am asteptat 365 de zile in care am inregistrat constiinciosi biți, kilobiți, megabiți, gigabiți si terabiți de norocuri si ghinioane, i-am sortat, i-am adunat (count if bit egal zero, count if bit egal 1), observam cat de norocosi sau cat de ghinionisti suntem, dar…

Dar cum ar fi fost anul fara sa fi sters imediat emailul cu prezentarea? Grea intrebare! Dar, norocul nostru cu stiinta din viitor care ne va putea face hatârul de a ne intoarce un an in trecut si sa facem intocmai ca in ultimele file ale prezentarii, adica cel mai probabil sa trimitem la randul nostru prezentarea la unul, zece, o suta de prieteni (cu cat mai multi, cu atat mai bine). Buun. Ne-am intors. Reluam procesul. Numaram. Unu, zero, zero, unu, unu, unu… Deja ne ingrijoram, parca-s mai multi de unu, dar ne revenim si ne gandim cu speranta la americani si la vorba lor latineasca: e pluribus unum! (in traducere libera: „e mai multi de unu!”). Da. Acum putem face comparatia. Hmm… Totusi, uite, evenimentele nu au mai fost aceleasi! Inca din prima zi, cea de nastere a matusii, in prima varianta am ajuns la petrecere, iar in cea de-a doua… Unchiul?! E ziua lui? Cum asa? Azi era ziua matusii, nu a sotului ei! Hei! Ce-i cu tine? Vii cumva din viitor?

Dar, stai! Am zis ca stergem emailul abia dupa prima fila a prezentarii. Ne intoarcem din nou. Parcurgem pasii procedurii stabilite anterior (se cheama ca suntem consecventi). Unu, zero, unu, zero, zero, zero… Hei! Se schimba balanta! Asteapta, nu te grabi! Pana la 365 mai e cale lunga? Cum cale? Timp! Iar timpul nu poate fi lung; lunga e o distanta! Sau poate fi?! E elastic? Are aceasta proprietate? Nu stiu! Tu sa imi spui, ca tu te-ai intors in timp! Cum a fost? Cum a fost?! Da, cum a fost? Ce te miri asa? Cand calatoresti cu masina, de esti in stanga, de esti in dreapta, stii can pleci, cand ajungi, cand simti nevoia sa opresti la o benzinarie, chiar daca ai facut plinul de curand, admiri peisajul, schimbi postul de radio sau folderul de muzica, reglezi aerul conditionat sau cobori mai mult geamul, stii tu, chestii din astea. Deci, cum a fost calatoria? Ăăă… Stii, de fapt eu am venit sa compar niste variante… Bine, bine, dar calatoria? Stii ce? Ai un calculator pe aproape? Trebuie sa sortez si sa adun niste zerouri, dar mai ales ma intereseaza ceilalti biți. Cum? Ceilalti? Da, biții unu. Poftim calculatorul. Multumesc!

Cred ca am pus la socoteala prea multe evenimente. Oare care ar fi cele mai importante? Dar cele mai putin importante? Cum naiba sa le sortez? Daca eram pe Piata de energie, era simplu, dar asa?! De trei ori 365 de zile si de fiecare data am mii de evenimente, dar niciodata acelasi numar. Anul in care am sters emailul dupa ce am citit doar avertismentul primei pagini are cele mai putine evenimente. Cred ca mi-am facut mai putine griji imediat dupa stergerea emailului. Ceilalti ani, ia sa mai vedem o data. Miile astea corespund cu celelalte, sutele la fel, zecile… eee! Doar unitatile difera! Cat? Una singura? Si aia este un unu tocmai la anul care ar fi trebuit sa fie mai putin ghinionist? Nu e posibil! Si procentele? Aceleasi si intr-un caz si in celalalt! Cum asa? Statistica?! Poate… Cine poate stii?! Pai si de ce te-ai intors in timp? Nu ca sa verifici? Ba da… Si iata ca am pierdut trei ani degeaba! Cum trei ani? Doar te-ai intors in acelasi punct in timp si ai petrecut aceleasi 365 de zile pe calendar. Exista puncte in timp? Punct am zis? Moment am crut sa spun! Momentul e temporal, iar punctul e spatial. M-am intors, dar de fiecare data evenimentele au fost altele, si parca nici eu nu am mai fost acelasi. Zici tu?! Da, zic. In plus, ma simt mai batran cu vreo trei ani… In fine, nu ai verificat procentajul in cazul stergerii la inceput. Da, ai dreptate; ia sa vedem. Extraordinar! Acelasi! Nu se poate! Ba se poate! Iata ca se poate!

Stii ceva? Hai sa lasam procentele si avertismentele de o parte, ca pana vom ajunge noi sa calatorim in timp ni se raceste berea! Iar cand se va raci vremea, degeaba va mai fi berea rece, ca nu va mai fi vremea ei!

======== <<< *** >>> ========

PS Totul a pornit de la un email si de la cheful de azi de trancanit. In timp ce scriam, gandul mi-a zburat si la „balconul ingust si plin de flori” al unui Adolescent rebel.

4 gânduri despre “Dacă

  1. Când eram copil și mergeam spre școală ( complet străină de sistemul binar) aveam grijă să calc dalele din trotuar fără să le ating marginile, ceea ce ar fi echivalat cu ghinionul. Pășeam doar în interiorul dalelor, cu multă grijă și artificii strategice atunci când nu eram singură pe trotuar. Mi se părea că nu mă vede nimeni și doar târziu mi-am dat seama că țopăiam cu pași mici și uneori uriași. Uneori mă însoțea o fetiță care avea treabă cu pisicile negre. Contracaram ghinioanele cu trei pași cu spatele, evident fără să ating marginile dalelor. Și acum îmi vine să calc în interiorul dalelor, dar mă abțin, pentru că nu vreau să fac parte din statistica psihiatrică. Se cheamă comportament compulsiv. Mă abțin pentru a denatura statistica, dar știi, potențialul există.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s